Wednesday, August 4, 2010

Aku sebagai kawan


Banyak benda kat dunia terjadi tanpa kita sangka pon . Namun aku tawu setiap yang berlaku pasti ade hikmahnye...aku sebagai kawan hanya mampu mendengar msalah2 mereka . aku tidak mahu masuk campur . simpati mmg ada . namun aku harus berbuat apa . biar mereka dan Allah sahaja yang tahu . apa yang salah , apa yang betul . aku sbg manusia tidak boleh langsung menghukum . siapa aku untuk menghukum . aku sendiri tidak layak . sebab aku tawu . aku juga banyak wat silap . mengutuk ? itu perkara yang selalu aku buat . astaghfirullah . aku sangat rase yang diri aku begitu bodoh bila berbuat demikian . aku mintak maaf wahai kawan2 . namun kini aku sedar . insyallah aku akan sentiase berjaga-jaga selepas ini . Dalam aku mentafsir ape yang berlaku antara mereka . aku ada terbaca satu input yang baik yang aku dapat dari cik google . . Tajuknya "Memutuskan Silaturrahim"... (Petikan daripada laman web ustaz zaharuddin)
Salam,ustaz.
Maaf mengganggu.Ustaz, nak minta tolong ustaz jelaskan berkenaan‘silarturahmi’ .
“Ada hadith mengatakan bahawa….”pada malam nisfu sya’ban semua doa akan diterima kecuali doa orang yang memutuskan silarturahmi. ….’
Adakah dikira memutuskan silarturahmi sekiranya hubungan dengan seseorang kawan yang dulunya rapat tetapi sejak akhir-akhir ini renggang disebabkan perselisihan faham dalam perhubungan. Tetapi, perhubungan masih seperti biasa…means masih berhubung cuma tak rapat seperti dulu sebab ada rasa kecil hati dengan sikap kawan yang tidak mahu berterus terang dengan apa yang dia tak puas hati / marah.
Hope, ustaz dapat memberi penjelasan tentang ‘memutuskan silarturahmi’ .
Syukran, baarokallahu fiik.
Aisya Humaira
Gombak,Kuala Lumpur
wa’alaikumussalam,
Nabi sebut : ” Tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur spa kepada saudaranya lebih dari tigas hari, maka jika telah berlalu tiga hari itu, hendaklah dia bertemu dengannya dan memberi salam kepadanya. Jika saudaranya menjawabsalamnya, maka kedua-duanya akan sama-sama memperoleh pahala. Jika dia tidak menjawab salamnya, nescaya dia akan menanggung dosanya sedangkan yang memberi salam itu sudah terlepas dari dosa tidak bertegur sapa itu” ( Riwayat Abu Daud , riwayat dari abu daud ini dhoif tetapi terdapat riwayat sohih dari al-bukhari )
Riwayat bukhari : ” tidak halal bagi seorang muslim tidak bertegur sapa (kerana gaduh) lebih dari tiga hari..yang lebih baik antara keduanya adalah yang memulakan salam” ( al-Bukhari)
Nabi juga sebut : ” Silaturahmi itu tergantung di arasy lalu berkata : “Sesiapa yang menyambungku (silaturahmi) maka Allah akan menyambungnya dan siapa yang memutuskan ku maka Allah akan memutuskannya” ( Al-Bukhari 4/112 )
Nabi juga sebut : Tidak masuk syurga sesiapa yang memutus silaturrahmi ” ( al-Bukhari)
Al-Qaradawi menyebut bahawa tidak bertegur sapa dalam hadith di atas adalah hasil dari pertengkaran dan pergaduhan berkaitan dunia semata-mata, adapun jika bertengkar dan tidak bertegur sapa berkenaan urusan akhirat, maka hukum 3 hari sebagai maksimum adalah dikecualikan berdasarkan kpd beberapa peristiwa 3 org sahabat yg cicir di Tabuk di boikot lebih 40 hari, Nabi dan isteri baginda, dan beberapa org sahabat lagi. (rujuk al-Halal wal haram fil islam)
Dari soalan ukhti, tidak terputus hubungan, cuma renggang sikit dari dahulunya yang mungkin mesra dan rapat (itupun kena lihat dari sudut kerana urusan akhirat atau dunia semata-mata) …dan akibat renggang maka tiada banyak perkara yang ingin dikongsi bersama lagi..justeru, menyebabkan hubungan dan komunikasi menjadi kurang. pada hemat saya, ia masih dalam ruang yang dibenarkan.. wallahu’alam.
Ada juga renggang dan tidak bertegur sapa yang mungkin dibenarkan kerana ditakuti berlaku mudarat yang besar. Selain itu, ada juga yang renggang bukan kerana pengaruh pergaduhan tetapi kerana berpindah dan duduk berjauhan. Ini semua perlu dilihat satu demi satu bagi memberikan hukum yang sewajarnya.

Renungkanlah . Tepuk dada tnya lah iman . 

Aku tidak mahu mengulas bnyak . Harap semuanya akan berlalu dgn baik . Aku sayang kawan2 aku . 

Wallahualam .